Държавната агенция Електронно управление обяви обществена поръчка за изработването на прототип

...
Държавната агенция Електронно управление обяви обществена поръчка за изработването на прототип
Коментари Харесай

Прототип на система ще позволява подаване на е-заявления на едно гише

Държавната агенция  " Електронно ръководство " разгласи социална поръчка за изработването на първообраз на система за подаване на електронни заявки за административни услуги. Идеята на плана е унифициране на формите на заявките на обособените администрации и подаването им по електронен път на едно място. 
 Здравният министър даде обещание електронно опазване на здравето доникъде на 2019 година  Абсурдни законови периоди блокират отдалеченото електронно гласоподаване
Стойността на поръчката е 70 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Проектът цели по-висока степен на автоматизиране и надлежно - улеснение, на процеса по заявяване, заплащане и даване на електронни административни системи. 

Към момента има внедрени и са в употреба няколко системи за електронно ръководство, които част от така наречен обединен модел за електронно ръководство - Единен портал за достъп до електронни административни услуги (ЕПДЕАУ); Система за електронна автентикация (еАвт); Система за ръководство на електронни форми (еФорми); Система за електронна оторизация (еОтор); Система за продан на справочна и удостоверителна информация (RegiX); Система за електронно заплащане (еПлащане); Система за електронно връчване (еВръчване).

Към момента от тях не е основана единствено системата за еФорми, която ще разрешава подаването на документи и формуляри по електронен път, с които да се декларират електронни административни услуги. Идеята на този план е на процедура да бъдат унифицирани съответните документи и формуляри, които да бъдат въведени при заявяването на електронни административни услуги. 

Към момента заявителите на услуги се пренасочват към локалните портали на съответните административни органи, които работят с разнообразни формати на формуляри. 

Новата система ще разрешава потребителите да избират каква услуга желаят да заявят, влизайки през единния портал за достъп до ЕАУ (ЕПДЕАУ). След избиране на услуга системата ще пренасочва към бъдещата система за еФорми, обект на публичната поръчка. Следва искане за автентикация на заявителя, системата автоматизирано ще препрати въведената информация към съответните системи със поръчка за основаване на профил.

Очаква се прототипът да бъде построен до 110 дни след подписването на контракт за осъществяването на поръчката. 

Вече са постъпили две предложения, които към този момент са в развой на оценка. 

В началото на август беше подписан и контракт за разработване на стандартизирани еФорми, които на процедура ще бъдат употребявани в бъдещата система.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР